Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische aandoening in de vorm van een overgevoelige reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen. Symptomen beginnen meestal na blootstelling aan een doorgaans onschadelijke stof of prikkel (allergeen). Deze allergenen activeren het immuunsysteem, dat de stof ten onrechte als iets schadelijks identificeert. Als reactie daarop produceert het antistoffen om het lichaam te verdedigen. Deze reactie veroorzaakt die allergische rhinitis.
Rhinitis verwijst naar irritatie of ontsteking van het neusslijmvlies. Je kan het herkennen door een verstopte of lopende neus, niezen, rode en waterige ogen. De meest voorkomende vorm van allergische rhinitis is hooikoorts (of pollenallergie). Hierbij wordt rhinitis veroorzaakt door een allergie voor pollen (stuifmeelkorrels van grassen, bomen en planten).
Als je weet waaraan je allergisch bent, dan kan je symptomen voorkomen door een antihistaminicum in te nemen nog de blootstelling aan het allergeen.
Je apotheker zal je tevens advies geven over oogdruppels of een ontzwellende neusspray om de symptomen te verlichten. Sommige zijn op basis van corticosteroïden en mogen langdurig gebruikt worden, voor andere mag dit enkel kortstondig.
Farmaplein 10

Voor uw gebruikservaring en analysedoeleinden maakt onze website gebruik van cookies